Lothian Plains
Schotse collies

ShaiLee 


 
Senoya Sinn ShaiLee  Lady Bo’s Future

Geboren 18-9 2020      Dark Sable met Wit factor


Moeder: Lady Bo White Jewel Lady Bo's Future

Vader:     Ivanhoe the Golden Knight of Kingly Shine 


Klinisch oogonderzoek  (ECVO)

op basis van vererving     DM   vrij          

DNA    DM          Vrij

CEA              vrij

op basis van vererving         GCS     vrij

DNA - CEA         Drager

Overige        vrij

op basis van vererving           PRA    vrij

DNA  -  MDR1     Vrij


ShaiLee is een prachtige lenige verschijning met  prachtige vacht en een innemend karakter.  Het is een vrolijke dame en doet graag mee met wat wij ook maar verzinnen.  Balans en coördinatie, dogdance een workshop behendigheid, lange wandelingen bij voorkeur door de modder, ze is overal voor in. En wanneer ik eens niks verzin  kan ze heerlijk bij mij knuffelen en best eens een dagje stil liggen. 

Naar buiten kijken, wie er allemaal voorbij lopen, dat is een ware hobby van haar.  Ik heb haar duidelijk verteld dat ik niet van geblaf houd, is ze druk of vervelend dan stuur ik haar van de bank en mag ze er die avond niet meer op. (Zorg dat gebeurt wat je in je hoofd hebt!) Blijft ze dan nog onrustig dan laat ik haar tegenwoordig liggen. Een af en blijf is nu met haar twee jaar voldoende. Toen ze jonger was ging ze voor haar rust lekker slapen in de bench.  Op die manier gaven we haar de gelegenheid om alles om zich heen los te larten en echt uit te rusten, klaar voor een volgend avontuur.  

Ik vind het prachtig om zo'n jong ding op te zien groeien, maar het is bij tijd en wijle voor ons mensen best hard werken en vooral goed nadenken! Opvoeden gaat niet vanzelf, je moet er echt veel energie in steken om je hond de kans te geven evenwichtig op te groeien. Ondanks dat wij van Lady Bo's Future een open en vrolijk dametje in ons huis hadden ontvangen.

En als ze dan geaccepteert heeft dat blaffen niet mag en erop vertrouwt dat alles goed is dan kan ze zo drie kwartier tot een uur om zich heen kijken zonder te blaffen. Geïnteresseerd zie ik haar oren dan heen en weer gaan en haar kop mee bewegen met wie er langs loopt. Ze is goed te begeleiden wat luid commentaar leveren betreft. Na een tijdje heeft ze er dan genoeg van en zoekt ze een plekje om te gaan slapen. 


Buiten is het een prettige hond. Haar hartje maakt een sprongetje wanneer ze met andere honden mag spelen.  En daar is ze dan ook heel veelzijdig mee. Ik heb haar begeleid zodat ze geen andere honden opjaagt, zizhzelf ook niet meer op laat jagen en ze vrolijk uitbundig maar evengoed ook evenwichtig is in haar benadering naar vreemde honden. De basis daarvoor heeft ze van haar ouders. Verder train ik dogdance met haar. 

Op sommige dagen kan ik echt merken dat ze behoeft heeft aan samenwerken met mij.  Dan wordt ze binnen wat vervelend, de wandeling is dan niet afdoende geweest. Vanmiddag klom ze op krukjes die binnen staan en ging demonstratief laten zien wat ze allemaal kon. Een training met de dame misstaat dan niet. 

Maar ik had voor vandaag andere plannen.  Ook nu, op een leeftijd van haar twee jaar is het leerzaam en nuttig om haar weer eens mee naar een winkelcentrum. De Intratuin was aan de beurt. Het kostte haar flink wat energie, al die geuren en geluiden die vreemd binnenkomen en ze wist niet wat ze van een Fontijn moest vinden. Zou die uit zijn bak naar haar toekomen? En de vissen die ze zag maar niet kon ruiken?!  Het bracht haar van slag, ze bleef maar in de lucht snuffelen om een geur op te vangen van wat ze zag maar niet kon ruiken. Als geurendier klopte haar plaatje niet en dat kon ik niet voor haar oplossen. Daarom heb ik haar uit die situatie gehaald door verder te lopen.  Ik vond het onnodig om haar naar iets toe te slepen wat ze eng vond, maar we zijn er ook niet voor gevlucht!  

Daarna kreeg ze weer wat meer lijn en kon ze haar onderzoek voortzetten. Ze genoot van het snuffelen waarbij de dierenafdeling kreeg haar onverdeelde aandacht.  

Toen het koppie vol liep, kon ik dat zien aan heen en weer lopen, steeds sneller en gejaagder. Dat is voor mij het sein dat ik begeleiding moet gaan bieden en toen heb ik het overgenomen. Ik heb de riem korter gemaakt, daardoor ontspande ze. Zij was niet langer meer de gene die de omgeving (de winkel) in moest schatten, door de korte riem liep ze nu met mij mee, het vertrouwen tussen ons is goed, dus voelde Shai zich veilig bij mijn beslissingen.  Nu ik bepaalde waar we langs liepen en daarbij inschatte wat al dan niet gevaarlijk was kon zij ontspannen.    

Ik heb mijn handelen afgepast op haar leeftijd, want toen ze vijftien weken was hebben we exact de zelfde activiteit gedaan, maar had ik de situatie net even anders aangepakt, gericht op haar toen nog jongere leeftijd. Hoe een hond, hoe stabiel ook in aanleg opgroeit,  heeft alles te maken met of je consequent en duidelijk bent gepast aan de leeftijd waarin de hond verkeert.

 

Toen onze hond klein was heb ik haar heel veel rust gegeven.  Dus veel tijd om te slapen. En soms moest ik haar tot rust manen. Het resultaat is dat ze nu rustig gaat liggen wanneer we even geen tijd voor haar hebben. Of ze kijkt toe wanneer ik schoonmaak of andere dingen doe. Kortom een heerlijke hond om van te genieten.  Heerlijk ongedwongen spelen

ShaiLee heeft ook humor en kan uitbundig spelen met haar speeltjes. Ze jongleert ermee en schudt ze het liefst in het rond, om ze uiteindelijk los te laten en zien hoe ze op de grond stuiteren. Vol overgave duikt ze dan met of zonder speeltje onder mijn benen door of vlijt ze zich tegen mij aan. Samen zijn, allebei het zelfde ruiken. 

Wanneer ze mijn huis als racebaan gebruikt, dat kan ze ook, dan is het net een stripfiguur, dan grijp ik haar lieflijk maar resoluut in de kladden. Zeker toen ze klein was, was dat een duidelijk teken dat ze toe was aan een uurtje slapen. Want die gekke vijf minuten, is eigenlijk niks meer dan het teken dat het tijd voor rust is.   

En dan nog iets......Met een hond als ShaiLee moet je niet bang zijn voor een beetje haar en zand.   Tja, met een hond met lang haar, ontkom je er niet aan dat haar vacht verzorgd moet worden. Bij ShaiLee valt het voor als nog wel mee, maar het moet wel even gebeuren. Kort scheren is geen optie, de vacht zal dubbel zo hard en moeizamer te borstelen dan daarvoor weer terug komen. Dus kies je voor een hond van Lothain Plains, dan zul je ook gewenning en training in het borstelen moeten stoppen en je niet laten omkopen door de slimmigheidjes of de boze blikken van je hond. MAG test en hulphond

Op 21- 1 2024 heeft ShaiLee een MAG test ondergaan en een voldoende behaald. Mijn doel is om te kijken of zij geschikt is als het ouderdier van een hulphond. De MAG test is ontwikkeld om te kijken of honden neiging vertonen om te bijten. Maar er wordt ook stress (mate van angst gemeten en aangekruist.)  

ShaiLee is een hond die met de baas best wat stress kan verwerken.  Alleen, zonder de baas vindt zij aandacht van vreemden in deze setting niet zo prettig. En ShaiLee heeft mij dus ook wel als baas nodig en ik bied haar de nodige sturing. De nakomelingen van ShaiLee hebben ook sturing en begrenzing nodig. Ze hebben een baas nodig die de hond kan lezen en daar op in kan spelen.  Mits haar nakomelingen goed gesocialiseerd en gehabitueerd worden en de honden een goede vertrouwensband met hun baas hebben, is inzet als hulphond voor sommige van de pups van ShaiLee een mogelijkheid. De schotse collie moet van begin af aan wel met grote regelmaat de kans krijgen om uit te rusten zodat hetgeen ze mee gemaakt hebben en of geleerd hebben verwerkt kan worden. De honden moeten dus ruimschoots de kans krijgen om uit te rusten en echt te slapen. En habitueren aan dat gene wat de hond moet kunnen, moet ook in kleine stukjes aangeboden worden en stukje bij beetje uitgebreid.  Een training in een winkel waarbij de hond went aan bepaalde prikkels is iets totaal anders dan gaan winkelen met de hond en wordt toegerust op wat zowel jijzelf als de hond aan kunnen. 

Ben je daarnaast in staat om grenzen aan te geven (of ben je bereid dit samen met je begeleider te leren, dan is een schotse collie uit deze lijnen misschien iets voor jou. )

Zowel ShaiLee als haar moeder als haar zoons uit het Aurora nest spiegelen. Ze staan open voor emoties van de baas. En zijn goed te trainen dat dit spiegelen signaleren wordt. (het verschil tussen deze twee is dat er bij de eerste de spanning van de baas overgenomen wordt door de hond- de hond is nu ook gespannen. De tweede variant, het signaleren en reageren doet de hond na een gedegen opleiding en is dan in staat zelf rustig te blijven terwijl hij zijn baas helpt. Uiteindelijk is het het baasje, wat bepaalt wat er gebeurd, dit wordt vooraf getraind. En dit is wel heel belangrijk want anders gaan herders zelf verzinnen en hun zin doordrijven. Daarom is begeleiding van een goede instructeur belangrijk.)


Hieronder nog een kleine impressie van de MAG test. 
 
 
E-mailen
Bellen