Home
Welkom op de site van onze kennel.
Wij zijn een kleinschalige kennel die zich richt op de Amerikaanse lijnen.
De American Collie is iets groter en heeft doorgaans wat minder vacht. Hij komt voor in meer kleuren dan de Britse Collie. De Britse heeft meer haar en heeft vaak een iets bredere snuit. Het is denk ik een kwestie van smaak welk type u het meest aanspreekt.
Er zijn op het moment dat ik dit stuk tekst schrijf, maar liefst drie verschillende collie clubs. Een ieder heeft zijn eigen zienswijze op ons geliefde ras. Er wordt door de collieclubs niet eendrachtig gedacht over het onderwerp vachtkleuren.
Wij zijn aangesloten bij de Schotse Herder vrienden en die hebben regelmatig leuke activiteiten waar u een kijkje kunt nemen en verschillende types in het echt kunt bekijken.
Verder hebben, behalve de opvoeding en begeleiding die de hond krijgt, ook de klik die de eigenaar met het dier heeft én de leeftijdsfase waarin een schotse collie verkeerd, invloed op hoe een hond zich gedraagt. Kortom best een aantal gedragingen kunnen ontstaan op bepaalde specifieke leeftijden. Aan ons de schone taak om dat dan weer goed te begeleiden.
De collie is een heel oud ras, dit houdt in dat ze al heel lang met de mens samenwerken en lange tijd hebben gehad om zich op hun mens te richten. Hij dankt zijn naam aan de schapen die hij op de hoogveen hoedde: de tweekleurige dieren werden Colleys genoemd. Koningin Victoria ontdekte haar voorliefde voor dit ras en stimuleerde het fokken.
De Collie is een intelligente, loyale en gemakkelijke hond.
Al in 1840 werd de eerste Collie Club in Engeland opgericht. Het geeft aan dat deze honden al heel lang met de mens samenleven en van generatie op generatie zich steeds beter hebben weten aan te passen aan hun mens. Ze zijn dan ook heel goed in staat om in te voelen en hun mens te begrijpen. Het is een zogenoemd oud ras wat ver gevorderd is in de domesticatie naar de mens toe.
Schotse collies zijn ongelofelijk slim. Ze hebben zo door hoe iets moet en zullen met even veel enthousiasme kijken of ze een eigen draai kunnen geven aan het gevraagde. Omdat ze al eeuwen met de mens optrekken hebben ze zo door hoe hun baas in elkaar steekt. Maar die slimheid kunnen ze ook heel goed aanwenden om dat te doen wat jij als baas niet wilt. Ze hebben immers heel snel door wat vooral niet de bedoeling is en dat moet, hoe subtiel ze ook kunnen ook uitvoerig onderzocht worden.
Als ik dit koppie zie, wil ik haar knuffelen. ShaiLee is op deze foto is ze 9 weken oud
In het land van herkomst bij de taak die de Schotse Collie toebedeeld was, het drijven van de schapen, was geen groot
wild waartegen de schapen beschermd dienden te worden. Dit heeft er mee te maken dat de hond over het algemeen
zachtaardig van karakter is. De korthaar collie werd gebruikt voor het drijven van koeien naar de markt. Die liepen achter de koeien aan en dit gedrag is ook bij sommige collies nog wel te zien. Om runderen jouw wil op te leggen moet je best stevig in je schoenen staan. Ik ga op de loop als ik een stier zie!
De Schotse collies zijn echte herdershonden die in het verleden ook voor deze taak ingezet werden. Het huidige gedrag van onze honden is daar dan ook van af te leiden. Denk aan de omtrekkende beweging die deze honden om hun baasje en eventuele kinderen heen maken, of achter hun mensen blijven lopen om ze als het ware vooruit drijven.
Niet aangeleerd maar diep van binnenuit reageerde mijn pup zoals het een herdershond betaamt. ShaiLee was acht weken oud toen er een dame met looprek voorbij schuifelde en het kleine loslopende bolletje wol een omtrekkende beweging maakte en achter de dame vandaan kwam opende ze haar kaakjes al vast. Kortom het is gedrag wat diep in de genen verankert zit en een hondje met weinig levenservaring doet dat wat in haar opkomt.
Met wijd open gesperd bekkie was ze klaar om de achillespees van de dame even te proeven en...... ik ingreep net op tijd in. Het ontdekken van ShaiLee haar wereld en hoe zij daarmee om dient te gaan was al in volle gang en zo klein als ze was had ze al wel een beetje sturing van mij nodig.
De neiging om alles te willen regelen heeft vaak als doel de wereld veilig te willen houden voor de hond zelf. Deze eigenschap is bij de ene hond wat sterker aanwezig dan bij de andere. Als eigenaar dien je daar wel rekening mee te houden. Als pup zie je in de regel nog niet zoveel van deze behoefte, maar pas later zal dit gedrag zich al dan niet openbaren
Bij gebrek aan schapen kunnen ze ook beginnen met het regelen binnen het gezin en dat heeft onderandere te maken met de geestelijke ontwikkeling van de hond. Ineens kunnen ze buiten achter auto's en fietsen, kinderen op stepjes aan jagen. Voorheen deden ze dat nooit!
Hoe knuffelig ze er ook uit kunnen zien, het zijn en blijven echte herdershonden, die zelfstandig van aard kunnen zijn. De hond heeft als doel zijn omgeving rustig en overzichtelijk te maken. Dat doel heeft hij als hij najaagt op straat, zichzelf opgelegd, omdat hij behoefte heeft aan kalmte en rust. Maar voor een hond is het een onmogelijke taak de wereld om hen heen te regelen en te bepalen wat kan en mag. Daarom vinden ze het fijn om van de baas te horen te krijgen tot hoever ze mogen gaan en vanaf waar de baas het overneemt. Want alles wat een hond wil, is veilig zijn en erbij horen. Vanuit die veiligheid die wij ze moeten bieden, kunnen zij zich ontplooien en steeds zelfstandiger worden binnen de grenzen van wat wenselijk is.
Een goede hondenschool kan extra handvatten geven bij het opvoeden van deze slimme hond. Verder is deze kameraad er voor in om van alles samen met zijn baas te ondernemen. Het maakt niet zoveel uit wat voor sport of bezigheid je samen met de hond wil gaan doen, als je er samen maar plezier aan geleefd. Een sport kan, omdat er regels aan sporten verbonden zijn, ook bijdragen aan opvoeding en bonding. Enkel op de bank hangen met de poten in de lucht, zonder verder enige geestelijke uitdaging te krijgen, is een wat karig leven voor een herder. Samen plezier hebben met een hondensport geeft regels en is zeker een aanrader. Even als samen de omgeving onderzoeken en op stap gaan. En bij vragen over uw Lothian Plains hond, kunt u altijd bij ons terecht.